
Muusikoita joka lähtöön
On April 16, 2019 by adminyVaikka Tampereesta tulee kaupungin ulkopuolella syntyneelle ennen kaikkea mieleen mustamakkara, rotvalli, Kummeli, Pikku Kakkonen, Tappara ja Ilves, on tämä Pohjoismaiden ensimmäinen teollisuuskaupunki erittäin maineikas myös musiikin saralla. Musiikillisesti taitavien hupiukkojen Simo Frangénin ja Kummelin “miästen” lisäksi Tampereen seudulta on peräisin useita, suomalaista kansanluonnetta musiikillaan ilmentäviä suosikkeja, kuten Eppu Normaali, Juice Leskinen ja Popeda. Oli sitten kyseessä iskelmä, rock, pop, klassinen, rap tai metalli, Tampereelta löytyy laaja kokoelma muusikoita, joiden teokset ovat ansainneet paikkansa suomalaisen musiikin eturivissä.
Juice
Vaikka Pauli Matti Juhani “Juice” Leskinen syntyikin Juankoskella, muutti mies heti ylioppilaaksi päästyään Tampereelle. Suomirockin (ja “manserockin”) uranuurtaja on yhä yli 12 vuotta kuolemansa jälkeen suuressa kansansuosiossa. Juicen taidot ulottuivat laulamisesta ja soittamisesta myös sanoittamiseen, runoiluun ja kirjoittamiseen. Hän aloitti uransa musiikin parissa perustamalla Coitus Int. -nimisen yhtyeen Max Möllerin, Mikko Alatalon sekä Harri Rinteen kanssa. Tästä kansan tietoisuuteen ponnahtanut savolaismies nousi lopulta vankkaan kansansuosioon, ja asui aikuiselämänsä pääosin Tampereella, mikä tekee Juankosken omasta pojasta vähintäänkin kunniatamperelaisen.
Popeda
Legendaarinen suomirock-yhtye Popeda juontaa juurensa Tampereelle vuoteen 1977, jolloin laulaja Pauli “Pate” Mustajärvi ja kitaristi Ilari “Ilpo” Ainiala perustivat yhdessä Popedan ja debytoivat konserttilavoilla seuraavana vuonna. Yhtyeen todellinen läpimurto tapahtui 1980-luvulla, ja sen kenties suurin hitti “Pitkä kuuma kesä” syntyi vuonna 1985. Muita tunnettuja Popedan kappaleita ovat muun muassa “Tahdotko mut tosiaan” ja “Kersantti Karoliina”. Manserockin suuryhtye on soittaa edelleen, ja onkin melko yleinen vieras konserttilavoilla. Alkuperäisestä kokoonpanosta on mukana enää Pate Mustajärvi. Tunnettu tamperelaismuusikko Vesa-Pekka “Costello” Hautamäki toimii nykyään Popedan kitaristina.
Eppu Normaali
Vaikka Eppu Normaali on lähtöisin naapurikunta Ylöjärveltä, joka ei ole osa Tamperetta, on yhtye kuitenkin noussut suomirockin huippunimeksi naapurin “isolla kirkolla”. Ylöjärven Syrjän veljesten Martin ja Mikon, serkkupoika ja rumpali Aku Syrjän sekä basisti Mikko Saarelan muodostama yhtye aloitti punk-yhtyeenä vuonna 1976, mutta nousi suureen suosioon 80-luvulla musiikillisen tyylisuunnan lähentyessä rock- ja popmusiikkia. Eppu Normaali tunnetaan eritoten suomalaista kansanluonnetta itseironisesti käsittelevistä sanoituksistaan. Tämä tulee helposti ilmi esimerkiksi suosikkilaulusta “Murheellisten laulujen maa”. Epuille on pystytetty vuonna 2018 yhtyeen harjoituskämpän seinää kuvaava taideteos Ylöjärven kaupungintalon pihalle.
Tapio Rautavaara
Eräs Suomen suosituimmista lauluäänistä tulee Tampereen ympäryskunnasta Pirkkalasta. Tapio Rautavaara oli paitsi menestyksekäs keihäänheittäjä ja jousiampuja, myös kyvykäs laulaja. Bassobaritoni Rautavaara lauloi itsensä kansan sydämeen muun muassa lauluilla “Päivänsäde ja menninkäinen”, “Reppu ja reissumies” ja “Sininen uni”. Rautavaara koki elämänsä aikana pula-ajan sekä sodat ja oli mukana monenlaisissa töissä. Kansansuosioon Rautavaara pääsi sodan jälkeen elokuvaesiintymisellä, ensimmäisellä levytyksellään sekä lopulta myös voittamalla kultaa keihäänheitossa vuoden 1948 olympialaisissa. Nuoruutensa Tampereella viettänyt laulaja tunnettiin erinomaisena esiintyjänä. Laulajan vaihderikas elämä sai dramaattisen päätöksen Rautavaaran kuollessa aivoverenvuotoon vuonna 1979.
Manserockista manseräppiin?
Tamperelaisia nykymuusikoita löytyy esimerkiksi rapin parista. Kalle Kinos (tunnetaan artistinimellä Idän Ihme) on ollut mukana suomirapissä jo 2000-luvun alusta asti, jolloin kyseinen musiikkityyli alkoi toden teolla saamaan suosiota Suomessa. Petri Nygård, yksi Suomen suosituimmista (ja tosin myös kiistellyimmistä) artisteista on viettänyt osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Tampereella. Muita tamperelaisia räppäreitä ovat muun muassa Mc Mane ja Lord Est. Monet saattavat tunnistaa rap/hiphop -artisteista myös tamperelaisen Mansesteri-kokoonpanon, joka tuli kansan tietoisuuteen humoristisella Saravon Pekka -kappaleellaan vuonna 2016, Tampereen Tapparan jyrätessä jääkiekon Suomen mestaruuteen.
Raskaamman sarjan tamperelaisia
Tamperelaiset ovat aktiivisia myös metallimusiikin saralla. 2000-luvun alussa erittäin suosittu, myös Euroviisuissa esiintynyt Teräsbetoni perustettiin Tampereella vuonna 2002. Yhtyeen jäsenet ovat kaikki kotoisin Pirkanmaalta, ja esimerkiksi Toijalassa syntynyt laulaja Jarkko Ahola on myöhemmällä iällään tamperelaistunut. Marko Annala, joka on suositun Mokoma-hevibändin keulakuva, on hänkin tamperelaistunut, ja kuvailee olevansa “identiteetiltään tamperelainen”, vaikka omaa juuret Pohjanmaalla ja Karjalassa. Annala mainitsee viihtyvänsä Tampereen Kauppahallissa. Pienempiä metallibändejä on Tampereella paljon, ja heitä kannattaa käydä katsomassa alan musiikille omistautuneissa baareissa, joita kaupungista löytyy useita.
Muita tärkeitä tamperelaisen musiikin nimiä
Myös klassisella musiikilla on jalansijaa Tampereella. Monet muistavat lahtelaisen Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin, joka kuuluu tällä hetkellä maineikkampiin suomalaisiin kapellimestareihin. Myös muun muassa maineikas viulisti Anja Ignatius oli Tampereelta kotoisin. Säveltäjä ja urkuri Hjalmar Backman, joka tunnetaan sävellyksestä “Sunnuntaiaamuna”, toimi Tampereella Aleksanterin kirkon kanttorina. Muun muassa opperaa laulava Pentti Hietanen on paljasjalkaisia tamperelaisia, joskin asuu nykyään Kangasalla. Näyttelijä-muusikko Maria Ylipää on kotoisin Ylöjärveltä. Teatterikulttuuri ja klassinen musiikki on Tampereella yhä voimissaan ja Tampere-talolla järjestetään usein konsertteja.
Tampere on siis hyvin profiloitunut muusikoiden kaupunkina. Maanlaajuisen suosion saavuttaneita tamperelaisia muusikoita ja musiikkialan vaikuttajia löytyy monilta eri tyylisuunnilta, ja kaikille tyylisuunnille löytyy Tampereella kuulijakuntaa ja tarjontaa. Olli Herman, hänkin Tampereella tätä nykyä asuva rokkari, kuvailee Tampereen musiikkitarjontaa näin: “Tampere ei ole rock- eikä rapkaupunki, vaan musakaupunki isolla M:llä.” Kuten voi huomata, hyvin suuri osa tamperelaisista artisteista eivät ole syntyperäisiä tamperelaisia, vaan myöhemmällä iällä kaupunkiin muuttaneita. Tämä on omiaan kertomaan siitä, kuinka paljon vetovoimaa tällä Pohjolan Manchesterilla on musiikin saralla.
Leave a Reply